Történet

A mai értelemben vett Királyrév község a környező falvak jobbágyainak a peredi határban található, vágsellyei uralomhoz tartozó majorra történő újabb betelepülésével jött létre 1785-87 között. A középkorban a falu területén a Szentmihály nevű település állt, amely a 15. és 16. századforduló idején megsemmisült és elhagyatottá vált. A község első írásos emléke 1252-ből származik, majd a hivatalos királyi levelekben 1334-ben kap újabb említést. Az új település a Királyrév /Kráľov Brod/ megnevezést az ottani, Fekete-vízen található átkelőhelyről kapta.

A község a 18. század folyamán teljes mértékben önállósult, erről tanúskodik a község legrégibb pecsétje is, melynek körirata az 1787-es évet jelöli, pecsétképe pedig a község mezőgazdasági jellegéről árulkodik. A szóban forgó pecsét egészen a 19. század második feléig használatos volt. 1828-as évben Királyrévben 82 házról és 596 lakosról beszélhetünk. A lakosok mezőgazdasággal foglalkoztak.

A 20. század 90-es éveiben a községben kiépült a műszaki infrastruktúra. Jelenleg több olyan magánvállalkozó is ténykedik a faluban, aki főként mezőgazdasági termeléssel foglalkozik. A község vállakozói szférája különféle szolgáltatásokkal képviselt. Közigazgatásilag a községhez kapcsolódik Úrföld (Slovenské Pole) és Érsekmajor (Mačonáš) területe is.